Samhällsprogrammet (SA)

Inriktning: Beteendevetenskap
Profil: Träning, hälsa och ledarskap

Den här utbildningen är för dig som tycker om att träna, är intresserad av hälsa och av hur människor fungerar. Du får bland annat lära dig hur vi människor påverkar och påverkas av omgivningen och vad som händer med oss i grupper. Utifrån olika perspektiv får du lära dig mer om din omvärld samtidigt som du får mer kunskap om dig själv.

Hälsoperspektivet löper som en röd tråd genom utbildningen. I olika kurser får du kunskap om mental och fysisk hälsa och om hälsa inom olika delar av samhället. Du får bl a lära dig vad friskvård och en god arbetsmiljö kan innebära och vad du kan göra för att må bra i olika situationer.

I utbildningen ingår tre veckors praktik där du får praktisera och utveckla ditt ledarskap. Du får lära dig hur individer och grupper motiveras och leds.

Programmet ger behörighet för högskolan och passar bland annat dig som är intresserad av att studera till polis, lärare, jurist, beteendevetare, psykolog, socionom, hälsocoach eller något annat yrke där du arbetar med människor. 

Förutom de gymnasiegemensamma ämnena kan du läsa:

Idrottsspecialisering
Psykologi
Ledarskap
Kommunikation

Moderna språk
Entreprenörskap

Sociologi